belVita Breakfast – Chocolate

Nazwa: belVita Breakfast Ciastka zbożowe o smaku kakaowym z kawałkami czekolady

Skład:

– Zboża 56,6% w tym zboża pełnoziarniste 38,5% w skład których wchodzi:

1. mąka pszenna pełnoziarnista 19,4%,

2. płatki owsiane 8,5%,

3. mąka jęczmienna pełnoziarnista 6,2%,

4. mąka żytnia pełnoziarnista 3,4%,

5. mąka pełnoziarnista z pszenicy orkisz 1%,

6. mąka pszenna (pozostałe 18,1% z 56,6%)

7. cukier,

– kawałki czekolady 12,3% w skład których wchodzi:

7. cukier,

8. miazga kakaowa,

– mieszanina tłuszczów roślinnych w skład których wchodzi:

9. palmowy,

10. shea (oba oleje w zmiennych proporcjach),

Wracając do składu kawałków czekolady

11. dekstroza,

12. tłuszcz kakaowy,

13. emulgator (lecytyna sojowa E322 – ok),

To już koniec czekolady, dalej główny skład:

14. olej rzepakowy,

15. kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 3%,

16. skrobia pszenna,

– substancje spulchniające:

17. węglany amonu, E503 – ok

18. difosforany, E450 – ok

19. węglany sodu, E500 – ok

– składniki mineralne

20. węglan wapnia, E170 – ok

21. węglan magnezu, E504 – ok

22. żelazo elementarne,

– emulgatory

23. tristearynian sorbitolu E 492, ok,bezpieczna dzienna dawka 25miligramów na kilogram masy ciała (przekraczana przez dzieci o 150-190%).

13. lecytyna sojowa, j.w.

24. mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym. E 472e, ok,

no i ostatnie 3 główne składniki

25. sól 0,59%

26. odtłuszczone mleko w proszku,

27. aromaty

Pozornie wszystko ok 🙂 Tylko czy rzeczywiście w potocznie uznawanym za „zdrowe ciasteczko” musi być aż 27 składników ? Zapytajcie swoich mam i babci, czy kiedykolwiek piekły ciasto z 27 składników 😉

Mimo wszystko polecam, gdyż nie zawiera substancji uznawanych za szkodliwe.

Udanej drugiej części tygodnia !

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *