Bakkaland, Ba! Musli 5 bakalii

Witam 🙂

Nazwa: Bakalland Ba! Musli chrupiące 5 bakalii
Producent: BAKALLAND S.A.
ul. Fabryczna 5
00-446 Warszawa

Skład:
– składniki zbożowe 54% (płatki pełnoziarniste 45%: owsiane, pszenne; mąka: kukurydziana, ryżowa, owsiana),
– rodzynki 10% (rodzynki 99,5%, olej bawełniany i/lub słonecznikowy),
– cukier,
– miód piekarski 7%,
– żurawina suszona 7% (żurawina 65%, cukier, olej słonecznikowy),
– olej palmowy,
– śliwki suszone cięte 3% (śliwki suszone, substancja konserwująca: sorbinian potasu),
– morele suszone cięte 2% (morele suszone, substancja konserwująca: dwutlenek siarki),
– migdał płatki 2%,
– aromaty,
– emulgator: lecytyny,
– sól

Tym razem analiza nieco w inny sposób 🙂 Czyli pod składem a nie w trakcie wypisywania. Wygląda to wszystko ładnie, gdyby nie dodane do suszonych śliwek i morel konserwanty.
I tak dwutlenek siarki E220, który powoduje min astmę, zapalenie oskrzeli, niszczy witaminę A i B1 w żywności, itd., oraz jego towarzysz sorbinian potasu E202, również odpowiedzialny za reakcje alergiczne (w tym astmę) – dyskwalifikują ten produkt.
Ja wiem, że pewnie obu konserwantów są tam śladowe ilości, ale to nie zmienia faktu, że są i można je zastąpić innymi – nieszkodliwymi.

NIE POLECAM

źródło: E213 Tabele dodatków i składników chemicznych, czyli wiesz, co jesz. Bill Statham

 

 

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *